TEXEL - Onlangs haalden medewerkers van Ecomare twee dode zwerfvuilslachtoffers van het strand. Beide dieren waren gestorven met een verstrikking. Eén was een zeehond met een stuk net om zijn nek, de ander een bruinvis met net om zijn staart. Bij de bruinvis kan niet met zekerheid gezegd worden dat de verstrikking ook de doodsoorzaak was, bij de zeehond was dat wel duidelijk het geval.

De zeehond is vermoedelijk onder water in het net gezwommen, waarna hij zich niet meer kon bevrijden. De nek van het dier was rondom ernstig beschadigd, vermoedelijk door de doodsstrijd die de zeehond heeft geleverd. Zeehonden zijn zoogdieren en moeten boven water ademhalen. Het dier zal door verdrinking om het leven zijn gekomen. De bruinvis moet lange tijd met het stuk net om zijn staart hebben rondgezwommen. De scherpe lijnen van het net hadden diepe inkepingen gemaakt in een van de staartbladen.

Helaas komen verstrikkingen veel voor, de laatste jaren is zelfs een flinke toename te zien. Onderzoek heeft uitgewezen dat 88 % van de verstrikkingen bij zeehonden wordt veroorzaakt door materiaal dat afkomstig is uit de visserij (Bron: Verstrikte zeehonden - Zeehondencentrum Pieterburen). Spooknetten, losgetrokken stukken visnet, zijn levensgevaarlijk voor zowel zeezoogdieren en zeevogels als vissen. Ook losse vislijnen met haken eraan maken veel slachtoffers. Vanzelfsprekend kiezen vissers er ook niet voor om hun net kapot te trekken aan een object onder water, maar feit is wel dat de stukken net een probleem vormen.

Ecomare heeft in de gemeente Texel de taak om kadavers van zeezoogdieren van het strand te halen. Dit wordt uit oogpunt van hygiëne gedaan. Wanneer iemand een dode zeehond, dolfijn of bruinvis ziet liggen, kan dit bij Ecomare worden gemeld. Medewerkers van het centrum halen het kadaver op en zorgen dat het naar de destructie gaat. Bij een grote walvis zorgt de Gemeente ervoor dat het kadaver wordt opgeruimd.