TEXEL - De laatste dagen zijn er op Texel meerdere jonge zeehonden gezien, op het strand en langs de dijk. Dit hoeft geen probleem te zijn; de moeder kan het jong gewoon komen zogen. Als er mensen bij de pup in de buurt staan, zal de moeder dit echter niet doen. Ecomare roept daarom op tot het bewaren van grote afstand en honden aan de lijn te houden.

Het is een bijzonder gezicht, een jong zeehondje op het strand. Het blijkt dat veel mensen de neiging niet kunnen weerstaan om ernaartoe te gaan om een foto te maken. Voor het dier en zijn kansen op overleven in het wild kan dit echter heel slecht uitpakken. Als de moederzeehond niet naar haar jong durft te komen, zal het dier vermageren en in de opvang belanden. Een onwenselijke situatie die mogelijk voorkomen had kunnen worden.

Als leidraad van een redelijke afstand stelt Ecomare dat je het jong niet met het blote oog moet kunnen bekijken. Een verrekijker is dan een mooi hulpmiddel, voor zowel het dier als de mensen die hem willen zien. Als mensen op verrekijker-afstand van de pup blijven, zouden ze zelfs het geluk kunnen hebben om de moederzeehond te zien terugkomen naar het jong!

Bij een melding van een pup op het strand beoordelen de dierverzorgers van Ecomare of het dier hulp nodig heeft. Is dat niet het geval en is er redelijke kans dat de moeder ervoor zorgt, dan markeren ze de pup. Ook plaatsen ze, indien mogelijk, waarschuwingsborden in de buurt. De dierverzorgers gaan dan geregeld langs om het dier in de gaten te houden. Krijgt hij voldoende rust en de ruimte, dan kan de pup gewoon in het wild bij de moeder opgroeien.

Soms is het wel nodig om een zeehondenpup op te vangen. Afgelopen weekend lagen twee jonge zeehonden naast het fietspad bij De Volharding. Dat was geen geschikte plek om ze te laten liggen, met alle auto’s, fietsers en wandelaars die erlangs kwamen. Een van de twee had bovendien een wond op zijn flipper en allebei waren ze te mager. Vandaar dat Ecomare deze twee pups wel heeft opgevangen. Ze zijn Yin en Yang genoemd.