DE KOOG - De laatste grijze zeehonden van het seizoen zitten nog in de opvang bij Ecomare en het eerste pasgeboren gewone zeehondje wordt alweer gevonden op het strand! De geboortegolf van de gewone zeehonden moet nog beginnen; de pup is er vroeg bij. Bijzonder is dat hij lange witte haren heeft. Gewone zeehonden verliezen deze geboortevacht normaal al voor de geboorte.


Jonge zeehonden die nog afhankelijk zijn van moedermelk, worden huilers genoemd. Deze huiler lag op vrijdag 14 mei op het strand tussen de vuurtoren en Kaap Noord. Het was erg druk op dat moment en het dier trok veel bekijks. Er stonden veel mensen om hem heen en zelfs een hond werd niet uit de buurt gehouden. Een uitermate stressvolle situatie voor de huiler.

Jonge gewone zeehonden zwemmen vrijwel direct na de geboorte met hun moeder mee, maar voor deze pup zou dat door zijn lange haren lastig zijn. Daarom, en omdat er zoveel mensen om hem heen stonden, hebben de dierverzorgers van Ecomare hem meegenomen naar de opvang.

De pup weegt 9 kilo. De dierverzorgers hebben hem eerst vocht met mineralen gegeven en daarna in kleine hoeveelheden zalmpap. Ze voeden hem vijf keer per dag en voeren de hoeveelheid rustig op, om zijn darmen te laten wennen. De huiler is heel gulzig en actief, een goed teken.

Ecomare hoopt dat de overheid maandag de geplande nieuwe versoepelingen door laat gaan. In dat geval gaat vanaf woensdag het buitenterrein van het centrum weer open. Bezoekers zijn dan van harte welkom bij de zeehonden en de vogelopvang. Het jonge zeehondje dat net is opgevangen, is dan door de ramen in de quarantaine te zien. Het museumdeel van Ecomare blijft gesloten, tot ook de musea weer open mogen. Tot dan geldt een aangepast tarief; vooraf tickets kopen is noodzakelijk.


Videobeelden van de huiler: https://youtu.be/MJY2APPEMiE