TEXEL - Het koperwerk is gepoetst, de ramen zijn gelapt en de tuin staat er prachtig bij: de Oudheidkamer gaat weer open! Niemand kon vermoeden dat het museum, toen het op 31 oktober 2019 dicht ging voor de wintersluiting, zolang gesloten zou blijven. De vrijwilligers kijken er dan ook enorm naar uit om hun liefde voor het huis en de spullen weer te kunnen delen met bezoekers. Op maandag 5 juli is het zover!

De deur van het voormalige gasthuis in het centrum van Den Burg staat op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag open van 11 tot 17 uur. Op zaterdag is het museum van 14 tot 16 uur te bezoeken, op donderdag en zondag is het gesloten. Reserveren is niet nodig, wel wordt bezoekers gevraagd hun gegevens achter te laten bij de kassa. Dit in verband met eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD.

Op de eerste verdieping van de Oudheidkamer is de tentoonstelling 'Van chirurgijn tot dokter Waverijn' nog te bezichtigen. In het eerste jaar dat deze tentoonstelling te zien was, waren de reacties zo lovend, dat is besloten hem met een jaar te verlengen. Sommige van de getoonde medische attributen roepen verbazing of zelfs weerzin op, andere zijn herkenbaar voor de wat oudere bezoeker. Voor alle leeftijden is het interessant om de vorderingen van de Texelse geneeskunde te volgen.

Herkenning is ook van toepassing op de oudhollandse inrichting van het huis. Dit leidt regelmatig tot gesprekken, over grootouders die een bepaald voorwerp nog gebruikten, erfstukken en herinneringen. De kruidentuin achter het huis is nu op z'n mooist. Zeker met zonnig weer is het een klein paradijsje om even in alle rust in te vertoeven. Alle reden dus om dit pittoreske museum te bezoeken. Voor houders van een Museumkaart of Texelpas is de toegang bovendien gratis.