DEN BURG - De Oudheidkamer is nog een week open voor de wintersluiting en heeft inmiddels 8000 bezoekers op de teller staan. Een geweldig aantal voor dit kleine museum! De familie Van Eekelen was zaterdag de achtduizendste bezoeker en werd feestelijk onthaald door Oudheidkamer-coördinator Anneke Schrama.


De bezoekersaantallen van de Oudheidkamer zitten de laatste jaren in de lift. De magische grens van 8000 werd echter in 2011 voor het laatst overschreden. De tijdelijke tentoonstelling van dit jaar, over medische zorg op Texel, zal zeker hebben bijgedragen aan de aantrekkingskracht. De tentoonstelling wordt heel goed gewaardeerd, waardoor is besloten hem met een jaar te verlengen. ‘Van chirurgijn tot dokter Waverijn’ is dus ook in 2020 nog te bekijken.

Om de mooie mijlpaal niet ongemerkt voorbij te laten gaan, hadden de vrijwilligers van de Oudheidkamer een tasje met cadeautjes samengesteld voor de 8000ste bezoeker. Op zaterdag 19 oktober werd de familie Van Eekelen bij binnenkomst in de Oudheidkamer hiermee verrast.

Het gezin uit Ouderkerk aan de Amstel komt al jaren naar Texel in de herfstvakantie. Zowel de ouders als de kinderen hebben een Museumkaart, waardoor even binnenlopen bij de Oudheidkamer heel laagdrempelig is. Ze waren er al een paar jaar niet geweest, dus besloten ze deze zaterdagochtend het museum te bezoeken. Ze vielen met hun neus in de boter: niet alleen doordat ze de 8000ste bezoeker waren, maar ook omdat de mooie opgegraven glazen karaf uit de Koetebuurt nu te zien is.

De Oudheidkamer is gevestigd in een van de oudste huizen van Texel, in het centrum van Den Burg. De Oudhollandse inrichting geeft een goed beeld van hoe mensen zo’n eeuw geleden leefden. De kleine kruidentuin achter het huis is een trekpleister op zich. De tijdelijke tentoonstelling bevindt zich op de bovenverdieping.

Bij de Oudheidkamer is de landelijke Museumkaart geldig, naast de Texelse museumkaart en de combikaart van Stichting Texels Museum. Deze laatste kaart biedt tegen een zeer gereduceerd tarief toegang tot Ecomare, Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer. Mensen die wat langer op het eiland verblijven maken er graag gebruik van.