DEN BURG - De Oudheidkamer heeft een heel goed seizoen gehad. Het museum ging dit jaar een maand later open dan normaal, maar ontving toch meer bezoekers dan vorig jaar. Door de renovatie is het aanzien van het huis sterk verbeterd en ook de merklappen-tentoonstelling trok de nodige belangstelling.

Tijdens de renovatie vorige winter, is onder meer het stoepje voor de Oudheidkamer opgeknapt en is de kapotte stoeppaal vervangen. Het houtwerk is geschilderd en waar nodig is er voegwerk vervangen. Het museum heeft door al deze werkzaamheden weer een frisse uitstraling gekregen.

Op de stoep van de Oudheidkamer staat sinds enige tijd een uitvergroting van het achttiende-eeuwse schilderij ‘Het Texelse bruidje’. Het schilderij van Andries Warmoes hangt in de opkamer van het museum. De uitvergroting, met uitgeknipt gezicht, dient als fotoplek. Er wordt veel gebruik van gemaakt en zorgt zo voor extra reuring rond het museum.

De tijdelijke tentoonstelling ‘Goed gemerkt’, over drie eeuwen Texelse merklappen, is goed ontvangen. Zowel bezoekers die bekend waren met het fenomeen merklap als mensen voor wie het helemaal nieuw was, vonden het interessant om te zien wat de Texelse jongedames met naald en garen voor elkaar kregen. De geleende merklappen gaan binnenkort terug naar de eigenaren.

Van 1 november tot 1 april is de Oudheidkamer gesloten. Dit jaar willen de vrijwilligers het museum rond Kerstmis echter een paar keer openstellen. De Oudheidkamer in kerstsfeer, met ouderwetse kerstversiering en verlichting. De openstellingen zullen in de namiddag en avond plaatsvinden, maar de precieze data en tijden zijn nog niet bekend. Het bezoekersaantal van 2018 dat nu op ruim 7100 staat, zal dus nog iets hoger uitvallen. In 2017 bleef de teller steken op 6796, wat toen een grote verbetering was ten opzichte van de jaren ervoor. De Oudheidkamer zit in de lift!