TEXEL - Met een lezing door historica Leontine Kuijvenhoven in de Doopsgezinde Kerk over kleding van 150 jaar geleden is het seizoen van de Oudheidkamer op 1 april geopend. Na de lezing gingen de genodigden onder begeleiding van een dame en een heer in Texelse streekdracht naar het museum aan de Steenenplaats. Nieuw is dit jaar de kledingtentoonstelling 'Tot in de puntjes verzorgd' op de bovenverdieping van het huis.

De tijdelijke tentoonstelling gaat over kleding op Texel rond 1870. Hij beslaat bijna de gehele bovenverdieping van het museum en doet zijn naam eer aan: de vrijwilligers Tineke Roeper, Majella Reijnders en Nieteke Roeper hebben er, samen met vormgeefster Ria Wagemaker, een prachtig geheel van gemaakt.

In de tentoonstelling is onder andere te zien hoe een Texelse dame zich aankleedt om naar de kerk te gaan, uit welke onderdelen de Texelse kap bestaat en hoe de witte was helder wit bleef. Verschillende voorbeelden van reparaties en herstelwerkzaamheden aan kleding tonen de grote vaardigheden van de dames. Dat geldt ook voor alle kanten randjes en de verschillende mutsjes die er te zien zijn. Met heel fijn en vakkundig haakwerk werden zelfs de onderbroeken versierd!

De benedenverdieping van de Oudheidkamer is authentiek ingericht met mooie spullen uit het verleden. Bezoekers zien telkens iets nieuws in de kasten en vitrines. De kruidentuin achter het huis is ook klaar voor bezoek. Er hoeft maar een beetje zon te zijn of het is er al heerlijk toeven. De tuin is een klein, groen paradijsje; een traktatie bij het museumbezoek!

Het seizoen eindigt voor de Oudheidkamer weer op 1 november. Tot die tijd kan het museum bezocht worden op maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Op zon- en feestdagen is het museum gesloten. Voor museumkaarthouders en Texelaars met een Texelse museumpas is de toegang gratis.