TEXEL - Mensen die vandaag of morgen een wandeling maken over het strand van Texel, wordt verzocht een tas mee te nemen voor aangespoeld afval. Gisteren verloor een schip 270 containers op zee. Op de Waddeneilanden spoelen nu spullen aan.

Volgens Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel hebben vogels veel last van troep in de zee en op het strand. "Onder invloed van zee en wind verkruimeld het plastic en met name zeevogels eten drijvend voedsel. Ze denken vaak dat het eten is en ze krijgen er een volle maag van. Ze hebben dus geen honger meer", zei hij in De Ochtendshow op NH Radio.

Bergingsbedrijf
Een containerschip verloor gisteren een deel van de vracht boven het Waddeneiland Borkum. Er is een bergingsbedrijf ingeschakeld om de containers en spullen op te sporen en uit zee te halen. Maar een groot deel is al aangespoeld op verschillende stranden. Ook op het strand van Texel zijn wat spullen gevonden.

Steeds vaker worden er volgens Plomp dode vogels gevonden, die plastic in hun maag hebben.

Nesten van plastic
Ook maken de dieren nesten van het plastic. Bij een normaal nest valt water erdoorheen, maar een nest gemaakt van plastic vangt water op. "Eieren koelen daardoor af en ze komen niet meer uit. Daar sta je niet bij stil, maar we zien het jaarlijks."

Plomp hoopt dat mensen die een strandwandeling maken de gemeente een handje willen helpen door spullen op te rapen en in de containers te gooien. "Het zijn kleine beetjes, maar die helpen gewoon."