OUDESCHILD - Vanaf zondag 13 november kan iedereen de nieuwe tentoonstelling Palmhoutwrak zien in Museum Kaap Skil op Texel.


Gedeputeerde Rosan Kocken zal de expositie op 12 november officieel openen. In 2016 werd 1 van de topstukken uit de Palmhoutwrak-collectie onthuld: een indrukwekkende zijden jurk uit de 17e eeuw. Deze jurk is straks permanent te zien in het museum en van alle kanten te bekijken in een speciaal op maat gemaakte, ronde vitrine. Daarnaast zijn tientallen andere unieke objecten uit het bijzondere Palmhouwrak te bewonderen.

Exclusieve objecten

Het heeft enige tijd geduurd voor een selectie van de honderden opgedoken objecten uit het Palmhoutwrak in een permanente tentoonstelling konden worden getoond aan het publiek. Deze tijd is vooral besteed aan onderzoek en conservering van de exclusieve objecten.

Bovendien moesten de ruimte en vitrines waarin de kwetsbare voorwerpen worden tentoongesteld aan strikte eisen voldoen. Zo zijn de vitrines van de textiele vondsten zuurstofvrij en gevuld met stikstof. Hier is, zeker bij deze enorme vitrines, ingewikkelde techniek voor nodig.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Noord-Holland, VriendenLoterij, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), Waddenfonds en de Vrienden van Museum Kaap Skil.

Lees hier meer over Dossier Palmhoutwrak.