OOSTEREND - Met zo'n 1300 man op de tribune en 230 toneelspelers op het veld was het eerste optreden tijdens Oosterend Present gisteravond een groot succes. De acteurs, allemaal dorpsbewoners, kregen een staande ovatie.

Rond 18.30 uur kwam een grote stroom toeschouwers op gang die door de acteurs in kostuum een mooi plekje toegewezen kregen, soms zelf met een diepe buiging. Ook de laatste toneelspelers kwamen, met een stoel onder de arm, richting het speelveld aan de rand van Oosterend.

"Ik heb een kleine rol", vertelt Willem Jan Kraanen op weg naar de arena. "Ik speel in de laatste scènes de nieuwe burgemeester en ga trouwen. Maar niet met mijn eigen vrouw, dus dat is nog wel pikant", lacht hij.

Trots
Kraanen is één van de 230 dorpsgenoten die meedoen aan het spektakel: "We hadden maandag de generale repetitie en dan zie je ineens dat veld en al die decors en weet je dat dit niet meer fout kan. Je voelt een soort trots dat je er onderdeel van bent en dat heeft iedereen."

Met het zonnetje in de rug en een lekker fris windje in het gezicht, genoot het publiek overduidelijk. Aan het eind werd het zelfs even fris voor sommigen, maar dat kon het enthousiasme niet temperen. Vanavond speelt Oosterend de voorstelling nog één keer. Daarna is het weer vijf jaar wachten op een nieuwe voorstelling.