OUDESCHILD - Woensdagmiddag is het startsein gegeven voor de kustversterking aan de Waddenkant van Texel. De dijk heeft hoognodig onderhoud nodig: er zal 5 miljoen kuub zand worden gestort.

De buitendijkse bescherming wordt meteen een nieuw natuurgebied. "We gaan er helm planten en meeuwen en sterns zullen er nesten bouwen. Misschien komen er wel zeehonden te liggen bij eb", zegt Kees Stam van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

"Deze dijk is afgekeurd.", vertelt Stam verder, "Het is in feite het onveiligste deel dijk dat we in Noord-Holland hebben. Het is dan ook hoog tijd dat er hier versteviging wordt gebracht, want bij extreme omstandigheden was hij niet bestand tegen het water".

Ceresstrandje
Niet iedereen is blij met de suppletie. Voor de kustversterking moest het bij Texelaars geliefde Ceresstrandje wijken. Veel mensen hebben er zwemles gehad of gingen er surfen. Vorig jaar mei werd er nog uitgebreid geprotesteerd tegen de plannen.

"We gaan eerst eens kijken hoe het er straks bij komt te liggen", legt burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel uit, "En wat kunnen we dan allemaal doen met natuur en landschap. Ik denk dat dat goed gaat komen en dat we dan ook nog wel een plekje kunnen vinden waar mensen even kunnen zwemmen."