TEXEL - Half maart maakte Stichting Texels Museum bekend dat de Oudheidkamer tijdelijk als woning zou worden verhuurd. Belangstellenden konden zich tot eind van de maand melden. Onder het toeziend oog van vrijwilliger Anneloes Visman heeft Corina Hordijk donderdag uit de aanmeldingen een briefje getrokken.

Dat het om een 1-aprilgrap ging, hadden de meeste mensen al snel door. Er werd vooral op social media gereageerd op het bericht. Een paar mensen hadden de moeite genomen een reactie te mailen en er zijn ook briefjes onder de deur geschoven. Deze mensen krijgen een kleine attentie en vrijkaartjes voor de Oudheidkamer. Een enkeling nam de grap serieus en meldde zich daadwerkelijk aan als huurder. Corina Hordijk, artistiek directeur van STM en verantwoordelijk voor Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer: “Dit maakt het bekende probleem van de woningnood op Texel, nog weer eens extra duidelijk.”

Corina: “Met deze grap wilden we de Oudheidkamer in de spotlights zetten en tegelijk aandacht vragen voor het effect van de corona-maatregelen op het museum. De Oudheidkamer is een heel jaar dicht geweest. Traditioneel gaan we op 1 april open voor het nieuwe seizoen, ook dat is nu niet mogelijk. We hopen heel erg dat we in de zomer open zijn. De vrijwilligers staan te springen om weer mensen te kunnen ontvangen.”

Anneloes Visman is één van de vrijwilligers van de Oudheidkamer. Zij maakt onderdeel uit van een groepje dat de hele collectie van het museum heeft gedigitaliseerd. Een monsterklus, waarbij elk object met foto en beschrijving in de computer is ingevoerd. Anneloes: “Het is een klus zonder einde, want gelukkig worden er ieder jaar weer veel nieuwe objecten ingeleverd bij de Oudheidkamer. Ook nu we dicht zijn.”

Wanneer de musea weer open mogen is nog ongewis. Corina: “Zodra er groen licht komt, zijn we er klaar voor. Liever morgen dan volgende week!”