In 2024 is het 75 jaar geleden dat de schilder James Ensor overleed. Met zijn bijzondere schilderijen is hij één van de bekendste en meest herkenbare Belgische kunstenaars. Tijdens de online kunstlezing op woensdag 17 april van KopGroep Bibliotheken neemt kunsthistoricus Wouter Maas van Bureau Boeiend je mee langs zijn oeuvre.

Over James Ensor
James Ensor mag dan een Engels klinkende naam zijn, maar hij was een geboren en getogen Belg uit Oostende. Ensor leefde van 1860 tot 1949 en is nu een van de bekendste en meest herkenbare Belgische kunstenaars. Hij werd door de Belgische koning zelfs tot baron verheven. Zijn bekendheid had hij te danken aan zijn kleurrijke palet, losse penseelvoering en vooral aan zijn onderwerpen. Hij zette de Belgische maatschappij te kijk met personages die karikaturale maskers dragen. Veel meer dan emoties te verhullen, leggen die maskers juist een sfeer bloot, die zelden gezellig is.

In deze lezing zal Maas Ensors kunst en haar betekenis aan het licht brengen en de schilder, die vaak onterecht als een eenling wordt weggezet, in zijn context plaatsen.

De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Een kaartje kost € 5,00. Deelnemers volgen de lezing thuis op hun eigen computer of tablet via het programma Zoom. Kaarten zijn te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl/activiteiten.