DE KOOG - Sinds zaterdag 8 december worden er vogels met olie gevonden op het strand van Texel. In totaal gaat het tot nu toe om negen zeekoeten, een alk en een jan-van-gent. De vogels zijn opgevangen bij Ecomare. Ze lijken in verse stookolie terecht te zijn gekomen, maar de herkomst is onbekend.

De olieslachtoffers werden gevonden langs de hele Texelse kust. Hoofd Dierverzorging van Ecomare Mariëtte Smit alarmeerde meteen de Kustwacht en Gemeente Texel. Daar was nog niks bekend over een olie-incident. De Kustwacht was op dat moment toevallig onderweg voor een inspectievlucht. Ze troffen echter geen olie op zee aan.

De jan-van-gent had dubbel pech: hij had niet alleen besmeurde veren, maar ook zwerfvuil om zijn snavel. Daar konden de dierverzorgers van Ecomare hem snel van bevrijden, voor het verwijderen van de olie is wat meer tijd nodig.

De vogels moeten eerst tot rust komen en wat aansterken voordat ze gewassen kunnen worden. De dierverzorgers werken hierbij volgens een Europees protocol. De vogels krijgen na binnenkomst eerst een uitgebreide intake waarbij hun conditie en mate van vervuiling wordt vastgesteld. Daarna krijgen ze via een slang ORS toegediend. ORS is een oplossing van mineralen en zouten. Hiermee wordt de vochtbalans van de vogel op peil gebracht.

De vogels worden binnen gehouden en mogen niet zwemmen. Hun verenpak is namelijk lek door de olie. In het water zouden ze onderkoeld raken. Over enkele dagen zullen ze, als hun conditie dat toelaat, worden gewassen.

In Den Helder zijn ook al twee zeekoeten met olie gevonden, langs de rest van de kust is tot nu toe niks aangetroffen. Mocht u een besmeurde vogel zien op Texel, bel dan met Ecomare (0222-317741).