TEXEL - De laatste dagen vinden er oefeningen plaats van de Korps Mariniers op Texel.

Gister middag werd er voor de ‘t Horntje al geoefend met zogenaamde LCU’s. Vandaag werd er met de LCU landingsvaartuigen geoefend bij de Ijsdijk in Oudeschild. Hier werd het landen ter plaatse geoefend. Ondertussen word er op de Mokbaai groter geoefend met de LCU landingsvaartuigen met personen en zwaar materiaal. Ook zijn er meerdere snelle boten van de Korps Mariniers aan het oefenen.

Vanavond laat staat er nog een oefening op de planning in Oudeschild met gewapende mariniers. Zij oefenen speciaal in het donker omdat het overdag geen trainingswaarde zou hebben aldus het Korps Mariniers. De gemeente heeft hier over een waarschuwing uitgegeven. Mochten burgers gewapende militairen zien in Oudeschild dan gaat dit om een oefening.

De landingsvaartuigen zijn vooral bestemd voor het vervoer van zwaar materieel en personen van amfibische transportschepen naar een strand en terug.

De oefeningen op de dijk bij Oudeschild trekken veel bekijks. Het is een komen en gaan van mensen die een kijkje komen nemen bij de spectaculaire landings van de landingsvaartuigen.