DE COCKSDORP - Na een sluitingsperiode van bijna twee maanden gaat de vuurtoren morgen weer open voor publiek. Met een nieuwe inrichting in een geschilderde toren. Verdeeld over de verschillende verdiepingen wordt de geschiedenis van het monument verteld. Bovenin wacht de bezoeker een extra attractie: de werkkamer van de vuurtorenwachters is deels toegankelijk gemaakt. Alle reden om binnenkort de 118 treden te gaan beklimmen!


De Texelse vuurtoren is sinds de zomer van 2009 opengesteld voor publiek. In al die jaren zijn de zes verdiepingen van de toren door meer dan een miljoen mensen beklommen. De grootste beloning van deze inspanning is het grandioze uitzicht over de zee en de noordpunt van Texel, maar ook de toren zelf is indrukwekkend. Het trappenhuis met de fraaie, gietijzeren wenteltrap stamt uit 1864. De buitenkant is echter van na de oorlog. Het is een toren in een toren, wat duidelijk zichtbaar is op de vierde verdieping. Hier kunnen bezoekers tussen de twee wanden doorlopen.

De toren is sinds 2003 niet meer bemand. Dankzij radar en gps kennen schepen hun positie met grote nauwkeurigheid. Bij problemen nemen ze contact op met de Brandaris, de vuurtoren op Terschelling die nog wel continu bemand is. De wachtruimte is deels toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Met geluiden en beelden wordt de dynamiek van het werk van de vuurtorenwachters tot leven gewekt. Een bijzondere beleving!

De toren is helemaal opnieuw ingericht, met indrukwekkend resultaat. Overbodige franje is verwijderd, waardoor de aandacht volledig uitgaat naar het monument en zijn verhaal. Tentoonstellingsmedewerker Anoek Steketee: “Terwijl de bezoeker de klim naar boven maakt, wordt het steeds meer hoor-, voel- en zichtbaar waarom de vuurtoren op deze plek staat. Kaarten in de animatie laten de beruchte Eierlandse Gronden zien, waar veel schepen zijn vergaan. Storm is hoorbaar, lichten knipperen en de vuurtorenwachter vertelt in een audio-opname over zijn werk. Naarmate je hoger komt, kom je dichterbij het licht, het veilige ‘baken’. Eenmaal boven voel je het trekken van de wind en geniet je van het mooiste uitzicht over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel, het uiteindelijke doel van de klim. Alles bij elkaar is een bezoek aan de vuurtoren nóg meer een belevenis geworden!”

De vuurtoren is in de kerstvakantie dagelijks geopend van 10-17 uur. Op 28 december en 3 en 4 januari is de toren zelfs tot 21 uur open. Om zeker te zijn van toegang is het nodig vooraf tickets te kopen via de website vuurtorentexel.nl.