TEXEL - Ecomare heeft er een attractie van formaat bij! In de nieuwe tentoonstelling Wonderlijk Wad beleeft de bezoeker de magie van het wad. De tentoonstelling is vanaf vandaag open voor het publiek. Vanwege de beperkende maatregelen, is een grootse opening uitgesteld.

Wonderlijk Wad gaat over allerlei facetten van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Over het belang van het gebied voor de dieren die er voorkomen, over de sleutelsoorten die een grote invloed hebben op het ecosysteem en over de geschiedenis van het gebied, die weerspiegeld wordt in aardlagen en bodemvondsten. Een introductiefilm neemt de bezoeker bij de hand, in mooie natuuropnames gecombineerd met verhelderende animaties en een duidelijk verteld verhaal. In deze film maakt de bezoeker vast kennis met de onderwerpen die in de rest van de tentoonstelling worden uitgediept.

De Waddenzee is een uniek natuurgebied. Het is een van de meest productieve gebieden wereldwijd en van essentieel belang voor onder andere miljoenen trekvogels. In Wonderlijk Wad ontdekt de bezoeker dat dit alles alleen kan bestaan dankzij de algen. Algen, en met name kiezelwieren, zijn de bron van al het leven in het waddengebied.

Op speelse wijze worden de verschillende onderwerpen in de tentoonstelling behandeld. Wat gebeurt er als je een soort uit de voedselketen haalt? Wie is er een vaste gast en wie een bewoner van het gebied? Hoe is de Chinese wolhandkrab in het gebied terecht gekomen? Wat eet een kanoet? De vragen zijn net zo divers als de spelletjes waarmee de antwoorden worden gevonden. Deze variatie maakt Wonderlijk Wad tot een interactieve belevenis.

Naast spelletjes en films kan de bezoeker voor meer verdiepende informatie terecht op tal van aanraakschermen. Een doorlopende timelapse-film toont het wad in een cyclus van eb en vloed. In een paar minuten vallen de zandplaten droog en lopen weer onder water. Stampend op het water in het digitale vloerspel kun je eilandjes laten ontstaan met gras en schaapjes. Of geef je juist ruimte aan de vissen en laat je alles onderlopen?

Ecomare is trots op de prachtig vormgegeven tentoonstelling. Wonderlijk Wad is ontworpen en gemaakt door tentoonstellingsontwerpbureau Perspekt uit Haarlem. Met bijdragen van onder andere verschillende Texelse bedrijven, kunstenaars, preparateurs en medewerkers van Stichting Texels Museum. Wonderlijk Wad kon gerealiseerd worden dankzij het Waddenfonds.