TEXEL - Traanroeier-vrijwilliger Hans Smallenbroek heeft op vrijdag 4 oktober het molenaarsexamen met goed gevolg afgelegd. Na een intensief opleidingstraject van twee jaar is hij nu erkend molenaar en mag hij zelfstandig een molen bedienen.


Hans maakt deel uit van het team enthousiaste vrijwilligers van molen De Traanroeier. Omdat er op Texel geen opleider meer was, ging hij wekelijks naar een molen aan de overkant. De eerste tijd ging hij samen met de andere aspirant-molenaar van De Traanroeier Leendert Pieterse naar Den Oever, later stapte Hans voor zijn opleiding over naar een graanmolen in Hippolytushoef.

De molenaarsopleiding beslaat alle soorten molens. Hans heeft de meeste tijd op graanmolens gewerkt, maar voor het examen moest hij ook weten hoe andere molens werken. Daarnaast is kennis van het weer vereist en van alle onderdelen van molens, hun (specialistische) naam, functie en onderhoudswensen. Alles bij elkaar komt er nog een hoop leerwerk bij kijken. Het landelijke examen werd Hans afgenomen door Vereniging De Hollandsche Molen op molen De Hoop in Oude Niedorp.

Om vrijwilliger bij De Traanroeier te worden is het volgen van de molenaarsopleiding niet nodig. Vrijwilliger Ron Latjes bijvoorbeeld, heeft zich bekwaamd als molengids en zorgt voor het elektrisch malen van het graan. En er is altijd van alles te doen in en aan de molen, zoals schilderwerk en het smeren van de raderen. Onder verantwoordelijkheid van een erkende molenaar kunnen anderen bovendien ook de molen laten draaien. Het team van De Traanroeier verwelkomt graag nieuwe enthousiastelingen. Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met Corina Hordijk of eens langskomen als de molen draait.