DE WAAL - Dé uitvalsbasis om de Texelse natuur te ontdekken, dat is het nieuwe natuurcentrum De Marel in Waalenburg. Deze week werd het Texelse thuis van Natuurmonumenten officieel geopend.


Texelse naam voor grutto

Het natuurcentrum kreeg de naam De Marel, vernoemd naar de Texelse naam van de grutto. Het bezoekerscentrum herbergt een koffiepunt, Speelnatuur van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. Ook is De Marel het startpunt van veel wandel- en fietsroutes, ook voor mensen met een rolstoel.

Burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel en de kersverse algemeen directeur van Natuurmonumenten, Pim van der Feltz, onthulden op het binnenplein van het natuurcentrum een 3 meter hoge grutto met kuiken. De provincie Noord-Holland is medefinancier en heeft het omliggende natuurgebied Waalenburg in 2019 ingrijpend versterkt.

15.000 bezoekers

Afgelopen mei kon het natuurcentrum eindelijk haar deuren voor publiek openen, een officiële opening was nu pas mogelijk. In de tussentijd vonden al 15.000 bezoekers hun weg naar De Marel. Naast deze bestuurlijke opening volgt hoogstwaarschijnlijk de publieksopening voor de Texelaars in het voorjaar van 2022. Dan is Waalenburg op zijn mooist met volop zeldzame orchideeën, baltsende en broedende vogels.

Vier generaties boswachters

Eckard Boot, 4de generatie boswachters op Texel, is met zijn familie al jaren betrokken bij de natuur in Waalenburg en op Texel: “Ik ben heel erg blij en trots dat we als Natuurmonumenten na 112 jaar eindelijk een fysieke plek hebben om bezoekers te vertellen over de schoonheid en de kwetsbaarheid van de natuur waar we zo ons best voor doen.”

Prachtige uitvalsbasis

“Met De Marel hebben we echt een prachtige uitvalsbasis voor mensen die de natuur willen bezoeken”, zegt Teo Wams, directielid van Natuurmonumenten. “Waddenpolder Waalenburg is het eerste en grootste weidevogelreservaat van Nederland. Je wandelt of fietst hier zo langs kronkelende kreken die stammen uit de tijd dat de zee hier nog vrij spel had. Vanaf half april verschijnen ongekend veel zeldzame bloemen. In najaar en winter vult de polder zich met Texelse schapen en grote groepen trekvogels. Vanuit dit natuurcentrum ontdekken bezoekers de mooiste plekken in de polder.”

Vogelinformatiecentrum

Marc Plomp is gastheer en uitbater van het Vogelinformatiecentrum Texel: “Mensen zijn veelal verrast over hoe mooi het gebouw én vooral ook het gebied is geworden. Dat willen we met samen hier uitdragen, dat mensen op pad moeten gaan en een mooie ervaring hebben in de natuur.”


Luchtfoto van het in 2019 gerealiseerde krekengebied in Waalenburg, dat meer water en dus voedsel oplevert voor de weidevogels op Texel. Foto: Ton Zegers

Natuurcentrum De Marel is tot stand gekomen dankzij bijdragen van het Waddenfonds, de provincie Noord-Holland, STIFT, Nationale Postcode Loterij, TESO, een particuliere gift, Natuurmonumenten zelf en het Europese LEADER "Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland".