TEXEL - De laatste zaterdag van oktober wordt het donker in het zonnetje gezet. Het is dan Nacht van de Nacht; dit jaar op zaterdag 26 oktober. In het hele land worden activiteiten georganiseerd om de waarde van de duisternis onder de aandacht te brengen. Ook op Texel, waar het op veel plekken ’s nachts nog echt donker is. In een wereld vol lichtvervuiling is echte duisternis iets om te koesteren!

Naar de schapen
IVN StrunerKids organiseert de activiteit ‘Voor het slapen naar de schapen’. Ga samen met schaapherder Daphne in de schemer op zoek naar haar schaapskudde in de Slufter Noord. Je mag knuffelen met de geiten en buiten in het donker wolvilten op het gevoel. Deze gratis activiteit is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd met hun ouders/verzorgers. Het begint om 18.15 uur bij het vogelwachtershuisje in de duinen aan het einde van de Oorsprongweg. Het duurt een tot anderhalf uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan bij texelsenatuurstruners@gmail.com.

Vuurtoren in de nacht Vanaf de toren heb je overdag een prachtig uitzicht over Texel en de zee. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken. Eén keer per jaar, tijdens de Nacht van de Nacht, is de toren 's avonds open, van 19-22 uur. Je ziet de lichten van de huizen in de omgeving, de vuurtorens van Den Helder, Vlieland en Terschelling, her en der lichtjes van schepen op zee. En verder heel veel donker. Entree € 4,50, inclusief een terugkom-kaartje voor de volgende dag. Houders Texelse museumpas gratis.

Sterren kijken bij Sterrenwacht ‘De Jager’
Vanaf 19.30 uur is het observatorium bij Ecomare geopend. Bij helder weer kan er door telescopen naar de sterrenhemel worden gekeken. Bij bewolkt weer is er een planetariumvoorstelling. Er is aandacht voor de maan, planeten, sterrennevels en verre sterrenstelsels. Info vanaf 18.00 uur op www.oriontexel.nl (‘het laatste nieuws') en via 06-53340063. De toegang is gratis.

Avondopenstelling kerktoren De toren van de Burghtkerk in het centrum van Den Burg is open van 19.30 tot 21.00 uur. Vanaf de toren heb je een bijzonder zicht op Den Burg in de nacht en op de sterrenhemel. Bij helder weer zijn in de verte zelfs de schijnsels van de vuurtorens van IJmuiden tot Terschelling te zien! Toegang € 2,- ten bate van de kerk.