TEXEL - Museum Kaap Skil is vandaag toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. De officiële toetreding gebeurde in het bijzijn van ruim vijftig leerlingen van basisschool De Bruinvis. De leerlingen kwamen met eigen ogen de nieuwe tentoonstelling Palmhoutwrak bekijken en mochten daarbij ook vragen stellen aan artistiek directeur Corina Hordijk, Maarten Rademaker van de Canon van Nederland en duiker Gerrit-Jan Betsema. In het netwerk van de Canon van Nederland werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Verschillende collectiestukken uit Museum Kaap Skil zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij het venster VOC en WIC.

Geselecteerde sleutelstukken
Voor de kust van Oudeschild lag vroeger de Reede van Texel. Dit was in de zeventiende eeuw een van de belangrijkste ankerplaatsen voor de scheepvaart, waar soms wel honderd schepen vanuit alle windrichtingen voor anker lagen. Het verhaal van de Reede wordt verteld aan de hand van de maquette in Museum Kaap Skil. De historische locatie vormt samen met de maquette het eerste sleutelstuk. Het tweede sleutelstuk is de Jurk die is gevonden in het Palmhoutwrak, voor de kust van Texel. Dit schip zonk rond 1650 op de Reede van Texel en het scheepswrak lag bijna vierhonderd jaar op de zeebodem.

Bekijk hier de sleutelstukken van Museum Kaap Skil.

Museum Kaap Skil maakte afgelopen vrijdag bekend dat er een tweede jurk is gevonden in het Palmhoutwrak. De Silver Dress, een zeventiende-eeuwse jurk met ingeweven plaatjes zilver, is hoogstwaarschijnlijk een trouwjurk geweest. De tentoonstelling Palmhoutwrak is vanaf nu te bezoeken voor het grote publiek.

Over de Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Over Museum Kaap Skil
Er liggen nu nog tientallen scheepswrakken op de zeebodem bij Texel. In Museum Kaap Skil zie je wat duikers en vissers er vinden. Beleef ook het eilander leven van een eeuw geleden in het openluchtmuseum. Met authentiek ingerichte huisjes, een molen en jutterij.