OUDESCHILD - In juli en augustus zijn er elke dag extra activiteiten bij Museum Kaap Skil. Van knutselen tot vertellingen, van meewerken met de conservator tot demonstraties van oude ambachten. Kom luisteren, kijken, meehelpen en zelf doen in het leukste museum van Texel!


Luisteren
Achter alle objecten in Museum Kaap Skil schuilt een mooi verhaal. Door verhalen gaat de geschiedenis leven. Conservator Alec Ewing is deze zomer een van de verhalenvertellers. Elke dinsdag en donderdag deelt hij om 14.30 uur zijn enthousiasme over de opgedoken pronkbeker die tot september in het museum te zien is. Na bijna vier eeuwen op de zeebodem staat het pronkstuk te schitteren in een vitrine! Andere verhalenvertellers zijn bijvoorbeeld de jutters. Zij vertellen bijna dagelijks over hun avonturen op het strand. Daarnaast zijn er vertellingen bij de maquette en, speciaal voor kinderen, bij de scheepskist van Jacob Haafner.

Kijken
Verschillende ambachtslieden tonen hun vaardigheden in het openluchtmuseum. Zij brengen het oude vissersdorp Skil weer tot leven. Voor het vissershuisje repareert de nettenboeter zijn net, de smid stookt het vuur hoog op in de smidse, een vissersvrouw spint garen van wol en de molenaars malen graan. Wat een bedrijvigheid!

Meehelpen
In het programma ‘Help de conservator’ kunnen kinderen zelf aan de slag met museale objecten. Ze ontdekken gaandeweg steeds meer over het voorwerp. De touwslagers bouwen elke dinsdag en donderdag hun lijnbaan op het museumterrein op. Ook zij kunnen wel wat hulp gebruiken! Door aan het wiel te draaien, ontstaat een touw dat geschikt is als springtouw. Natuurlijk mag degene die gedraaid heeft het touw hebben.

Zelf doen
Het oude reddingboothuis op het museumterrein is in gebruik als workshopruimte. Afhankelijk van het weer worden er binnen of op het terras voor het gebouw activiteiten georganiseerd. De ene dag kun je zelf een scheepje in een fles maken, de andere dag een scheepsvlag of kunstwerk van gejutte materialen. Kinderen én volwassenen zijn van harte welkom in de Museumwerkplaats.

Teveel om op te noemen
Er zijn zoveel activiteiten, dat lang niet alles in dit bericht staat. Een volledig overzicht van wat er per dag te doen is, is te vinden in de agenda op www.kaapskil.nl. Hijs de zeilen en zet deze zomer koers naar Oudeschild voor een bezoek Museum Kaap Skil!