TEXEL - Tijdens het festival Democracy Alive van de European Movement International (EMI), dat van 11 t/m 13 april op Texel plaatsvindt, is er van alles te doen op en rond de Groeneplaats. Ook Museum Kaap Skil is met een activiteit aanwezig. Bezoekers kunnen zelf aan de slag om van scherven met een internationale herkomst samen nieuwe creaties te vormen.

Het internationale evenement Democracy Alive zet de Europese democratie in de schijnwerpers. De gemeente heeft verschillende instellingen, waaronder Museum Kaap Skil, gevraagd zich te presenteren in de Texel-tent op de Groeneplaats.

Texel speelde in de zeventiende eeuw een belangrijke rol in de internationale handel. Bij Museum Kaap Skil kunnen bezoekers deze bijzondere rol ontdekken. De maquette van de Reede van Texel in het museum toont hoe het eruit zag toen schepen uit alle windstreken op de rede voor anker lagen. Honderden scheepswrakken op de zeebodem bij Texel herinneren aan die tijd.

Een van de scheepswrakken is door de duikers ‘Schervenwrak’ genoemd, omdat het vol kapot aardewerk en porselein zat. Het serviesgoed is afkomstig van verschillende Europese landen. De tentoonstelling ‘De ondergang van de Pieter Anthony’ in Museum Kaap Skil gaat over dit wrak. Op het Democratiefestival wordt het verhaal van het Schervenwrak en de Reede van Texel beknopt gepresenteerd. Het publiek kan daarnaast zelf scherven plakken.

Het is de bedoeling dat er uit scherven, in samenwerking, nieuwe creaties worden gebouwd. De scherven hoeven niet te passen, herkomstlanden mogen gemixt worden en elke vorm kan gelijmd. Zo ontstaan unieke constructies, die de meerwaarde van veelvormigheid laten zien. Het publiek wordt uitgedaagd om vorm te geven aan eigen ideeën van grenzen of grenzeloosheid en hun beleving van een democratisch Europa.

Het schervenplakken vindt plaats op 11 april van 16-18 uur en op 12 en 13 april van 12-14 en 16-18 uur op het Democratiefestival op de Groeneplaats. De creaties zullen ter plaatse in vitrines worden gepresenteerd.