OUDESCHILD - Dat ook kinderen een geweldige tijd hebben bij Museum Kaap Skil, wisten de museummedewerkers allang. Maar nu is het officieel: Museum Kaap Skil is door Museumkids erkend als Kidsproof museum 2024. Een titel die je niet zomaar krijgt en waar Museum Kaap Skil dan ook heel trots op is.


Kidsproof musea worden gekozen op basis van beoordelingen door kinderen in de basisschoolleeftijd. Deze zogenaamde museuminspecteurs gaan grondig te werk. Na hun museumbezoek beantwoorden ze vragen en komen zo tot een gewogen eindoordeel. Musea die in een jaar minimaal 60 positieve beoordelingen van museumkids hebben gekregen, kunnen zich Kidsproof museum noemen. Voor het komende jaar hebben 77 musea deze status behaald, Museum Kaap Skil is daar dus één van.

Tentoonstellingsmedewerker Anoek Steketee: "In de tentoonstellingen Wereldreis en Palmhoutwrak hebben we er met spelletjes en andere activiteiten een beleving voor alle leeftijden van willen maken. Zo zijn er, laag bij de grond, schelpjes verstopt waartegen kinderen hun oor te luisteren kunnen leggen. Heel fijn om te merken dat we in onze opzet geslaagd zijn. Ook het openluchtmuseum met de authentiek ingerichte vissershuisjes en de jutterij worden door kinderen erg gewaardeerd."

In 2023 hebben tot nu toe 96 kinderen een museuminspectie uitgevoerd bij Museum Kaap Skil. Het museum scoorde hoge waarderingen en enthousiaste recensies. Zo schreef een kind in de herfstvakantie: "

Superleuk museum. Perfect. Eigenlijk wil ik niks zeggen want dan is het een geheim museum. Je moet het zelf ontdekken." Een ander kind wilde graag kwijt "Dat de jurk echt heeeel mooi is en dat je met een soort jurk op de foto kan. Ook de bingo in de oude huisjes is superleuk." Een derde vatte het bezoek aan Museum Kaap Skil als volgt samen: "Een leuke speurtocht (bingo). Er is een hele vette jurk. Een hele mooi veer gekocht."

Museumkids.nl is een initiatief van de Museumvereniging voor kinderen tot en met 12 jaar. Doel is kinderen op een speelse manier te laten ervaren wat er in Nederlandse musea te ontdekken is, zowel online als offline.