TEXEL - Open Monumentendag, op zaterdag 14 september, heeft dit jaar als thema: ‘Oorden van plezier’. Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer, allebei gratis toegankelijk op deze dag, hebben er hun eigen invulling aan gegeven. Museum Kaap Skil heeft Oudhollandse spelletjes op het buitenterrein. Bij de Oudheidkamer speelt de onlangs gerestaureerde speeldoos uit 1860 en schenken de vrijwilligers gratis kruidenthee.


Op het buitenterrein van Museum Kaap Skil kan jong en oud zich op 14 september vermaken met Oudhollandse spelletjes als steltlopen, hoepelen, zaklopen en bikkelen. Wie wil touwtje springen, kan zijn eigen springtouw draaien bij de touwslagers. Zij hebben hun lijnbaan er speciaal voor opgezet.

In de molen worden pannenkoeken en drie-in-de-pan gebakken van versgemalen meel. Daarnaast zijn er zelfgebakken taarten, die bij droog weer op het terras rond de molen kunnen worden opgegeten. De opbrengst is ten bate van het onderhoud van de molen. Museum Kaap Skil is op Open Monumentendag open van 10 tot 17 uur.

Een speeldoos zorgde voor muziek in de huiskamer in de tijd dat de platenspeler en de radio nog moesten worden uitgevonden. Het is een volledig mechanisch instrument, dat door de trommels te wisselen verschillende melodieën kan voortbrengen. De speeldoos van de Oudheidkamer staat in de opkamer en wordt normaal gesproken niet meer dan een keer per dag opgewonden. Tijdens Open Monumentendag is het museum van 11 tot 16 uur open en zal de speeldoos steeds op het halve uur worden aangezet.