TEXEL - Yje Latjes, verkoopmedewerker bij Albert Heijn, kwam woensdag naar Ecomare om de opbrengst van de statiegeldactie van het filiaal in Den Burg te brengen. In januari en februari konden klanten op het statiegeldautomaat aangeven of zij hun statiegeld wilden doneren voor emmertjes vis voor de zeehonden van Ecomare. Deze actie leverde € 325,15 op; dat zijn heel wat emmers vis!

Ytje heeft 25 jaar bij Albert Heijn gewerkt en is net met pensioen gegaan. Samen met haar man Ron is ze erg begaan met de dieren en de doelstelling van Ecomare. Voor haar jubileum en tevens afscheid had ze ook al iets met de zeehonden bedacht: met tien collega's kreeg ze een exclusieve VIP-tour met een dierverzorger, achter de schermen in de avonduren. De suggestie om de zeehondenopvang als goed doel voor een statiegeldactie te kiezen, kwam ook van haar.

Bij het inleveren van een of enkele flesjes of blikjes, is de keuze om het statiegeld te doneren snel gemaakt. Als dat twee maanden doorgaat, vormen die vele kleine bedragen samen een prachtig bedrag. Marion Barth, directeur-bestuurder van Stichting Texels Museum: "Wat een mooi bedrag! Ontzettend leuk dat Ytje dit heeft geregeld en ook dank aan alle mensen die hun statiegeld hebben gedoneerd. Dankzij dit soort acties kunnen wij ons werk blijven doen."

Voor de foto 'ruilde' dierverzorger Rowanne Huisman de briefjes geld voor een vis voor de zeehonden. Ytje mocht de haring zelf aan een zeehond voeren.