TEXEL - Het jaar 2023 is voor Stichting Texels Museum heel succesvol verlopen. De begroting was gebaseerd op relatief bescheiden verwachtingen, die ruimschoots overtroffen zijn. Museum Kaap Skil spande de kroon met een recordaantal van 90.051 bezoekers. Maar ook de andere musea van de stichting trokken meer bezoekers dan verwacht.


Museum Kaap Skil heeft, vooral door de documentaire ‘De Jurk en het Scheepswrak’, landelijke bekendheid gekregen. De receptiemedewerkers van het museum hoorden dan ook heel vaak van bezoekers dat ze de documentaire hadden gezien en naar aanleiding daarvan op bezoek kwamen. Ze wilden dat wonder van een eeuwenlang in zee bewaard gebleven zijden jurk met eigen ogen zien! Uit de reacties op sociale media en in het gastenboek blijkt dat deze mensen niet teleurgesteld waren na hun bezoek: iedereen is lovend over De Jurk, de andere vondsten uit het Palmhoutwrak en de tentoonstelling waarin ze worden gepresenteerd.

De Oudheidkamer trok met 5.415 een vijfde meer bezoekers dan verwacht. Voor komend seizoen staat er een nieuwe tentoonstelling op de planning, die mogelijk nóg meer mensen naar dit pittoreske museum zal trekken. Het onderwerp is namelijk speelgoed. Er wordt hard gewerkt om deze speelse tentoonstelling vanaf 1 april met het publiek te kunnen delen.

De vuurtoren werd afgelopen jaar door 91.184 mensen beklommen. Ruim boven begroot, ondanks een sluiting van enkele weken waarin de toren werd geschilderd en opnieuw ingericht. Ecomare mocht 271.030 bezoekers verwelkomen. Ook dit aantal was ruim boven de verwachting en meer dan de afgelopen jaren.

Een bezoek aan de musea van STM is voor inwoners van Texel gratis. Het enige wat daarvoor vereist is, is een Texelse museumpas. Deze is heel eenvoudig te regelen op de website van de gemeente. Daarnaast geldt de landelijke Museumkaart bij Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer.