TEXEL - Aanstaande zaterdag 11 mei is het Open Molendag. Vanaf 10 uur zijn zowel molen De Traanroeier als molen Het Noorden open voor publiek. Op beide molens zijn molenaars aanwezig. Zij laten de wieken draaien en geven uitleg. De twee molens zijn heel verschillend, dus echt een aanrader om beide te bezoeken!

De Traanroeier is een graanmolen, gebouwd in 1727. Het is een stellingmolen met een omloop rondom. De wieken komen tot aan de omloop. Molen Het Noorden is een poldermolen uit 1878. Het Noorden is een grondzeiler; de wieken reiken tot aan de grond. De wieken van De Traanroeier hebben kleppen, molen Het Noorden heeft zeilen. Het Noorden is een uitzonderlijk grote molen, ooit geschikt om polder Het Noorden te bemalen. Hij staat nog steeds op de plek waar hij gebouwd is. De Traanroeier is in 1902 uit Zaandam naar Oudeschild verplaatst.

Tijdens Open Molendag zijn beide molens vanaf 10 uur te bezoeken. In De Traanroeier bakken vrijwilligers flensjes en drie-in-de-pannen. Ze zijn voor € 1,50 te koop ten bate van de molen. De molenaars zijn aanwezig om te vertellen over het mechaniek van de molen en uitleg te geven. In Het Noorden is molenaar Willem Keijzer aanwezig. Keijzer is al decennia molenaar op deze fraaie, karakteristieke molen. Hij deelt graag zijn uitgebreide kennis over dit monument, dat tegenwoordig eigendom van Natuurmonumenten is.

Op Open Molendag is De Traanroeier losgekoppeld van Museum Kaap Skil. Hij is dan gratis toegankelijk via de ingang aan de Barentszstraat. Wie (ook) naar het museum wil, moet even de hoek omlopen naar de hoofdingang. De Traanroeier is zaterdag van 10-16 uur open, Het Noorden van 10-15 uur.