TEXEL - Op maandag 26 april kreeg Arie de Ligt een lintje voor zijn vrijwillige inzet voor onder andere molen De Traanroeier. Voor de Ouderschilder molen zijn de vrijwilligers van wezenlijk belang: het monument wordt door hen onderhouden en gedraaid. Het bestuur van De Traanroeier was dan ook van harte bereid de Protestantse Gemeente Den Burg te ondersteunen bij de aanvraag voor de koninklijke onderscheiding voor Arie.

Arie is als een van de gediplomeerde molenaars een belangrijke spil in de groep vrijwilligers van de molen. Hij combineert zijn kennis van het ambacht met een groot enthousiasme voor het vertellen erover. Met veel toewijding zorgt hij dat alle raderen gesmeerd blijven en hij laat de molen altijd draaien als hij er is en de wind het toelaat.

Alfred Schaatsenberg, voorzitter van Stichting De Traanroeier, vertelt: “Arie is een ras-molenaar. Als hij graan maalt, is dat altijd op de wind. Dat heeft hij als een van de weinigen in de vingers, want de afstemming van de maalsnelheid en de druk van de stenen komt heel nauw. We kunnen voorlopig dus niet zonder zijn kennis! Arie is al heel wat jaren molenaar op De Traanroeier. Als de afstandregels niet meer gelden, is hij hopelijk ook weer vaak op de molen te vinden.”

Voor Museum Kaap Skil is de molen een aansprekend onderdeel van het openluchtmuseum. Corina Hordijk, artistiek directeur van Stichting Texels Museum en bestuurslid van De Traanroeier, weet dat bezoekers de verhalen van de molenaars erg waarderen: “Arie kan geweldig vertellen over het ambacht van molenaar. Ook voor kinderen. Hij boeit net zo makkelijk een hele schoolklas als een groep volwassenen. We zijn heel blij met zijn inzet en trots dat hij molenaar is op onze molen.”