DE KOOG - Texelaar Axel Wetsteen neemt de actie ‘Geef een emmertje vis’ van Ecomare letterlijk! Hij doneerde tientallen makrelen aan het centrum, om aan de zeehonden te voeren. Annemieke Ran, dierverzorger bij Ecomare, nam ze dinsdag 31 maart dankbaar in ontvangst.


Wetsteen heeft de makrelen in september vorig jaar zelf gevangen. Oorspronkelijk met de bedoeling ze te gaan roken, maar dat was er nog niet van gekomen. De vissen lagen nog steeds in de vriezer en vanwege de corona-crisis besloot hij ze aan Ecomare te geven. Toevallig is Ecomare vorige week net een actie gestart waarbij mensen wordt opgeroepen om symbolisch een emmer vis te geven, maar Wetsteen doet het dus letterlijk.

De vissen worden in delen ontdooid en aan de zeehonden gegeven. De eerste partij is op 1 april uitgedeeld. De ene zeehond was er een stuk enthousiaster over dan de ander. Zoals ze een vis wegslikken, lijkt het niet alsof ze hem proeven, maar dat is dus wel het geval. Ze zijn gewend aan haring en sommige zeehonden zijn van het type 'wat de boer niet kent dat eet hij niet'. Deze accepteerden de makrelen niet, terwijl andere ze juist heel erg waardeerden. Vooral de grijze zeehonden zijn dol op grote vissen.

De dierverzorgers hebben het voeren van de makrelen gefilmd. Waarschijnlijk is het filmpje eind deze week op de facebookpagina van Ecomare te zien.