OUDESCHILD - Traditioneel is oktober de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema van deze maand 'Eureka!', een thema waar je vele kanten mee op kunt. Het verwijst naar ontdekkingen, uitvindingen en momenten van euforie door een openbaring. Museum Kaap Skil organiseert in oktober verschillende activiteiten, waarbij de bezoeker zijn of haar eigen 'eureka-moment' kan ervaren.


Archeologische vondsten zijn vaak beschadigd. Aan scherven en brokstukken is niet altijd meteen te herkennen wat het geweest is. Door ze goed te bestuderen, te vergelijken en – indien mogelijk – delen te combineren, kun je er toch achter komen. Dit is het werk van de archeoloog. Om kinderen te laten ervaren wat dat inhoudt, kunnen ze zelf aan de slag bij de activiteit 'Help de archeoloog'. Kinderen vanaf 9 jaar zijn van harte welkom bij het speciale Kindercollege Archeologie. Volwassenen en oudere kinderen worden uitgedaagd om te helpen met scherven puzzelen en zo constructies te herstellen.

De 'uitvinding' van het fluitschip in de zeventiende eeuw gaf een enorme stimulans aan de internationale scheepvaart en de positie van Nederland daarin. De nieuwigheid bestond uit de vorm van het schip: een bolle onderzijde om veel bulkgoederen te kunnen vervoeren, te bevaren met een kleine bemanning. Uitermate geschikt voor de middellange afstand, zoals naar de Oostzee. Op de bovenverdieping van het entreegebouw van Museum Kaap Skil zijn alle details van dit type schip in een opengewerkt model te bekijken. Kinderen kunnen een fluitschip in elkaar puzzelen in de Museumstudio. Zoek ook naar fluitschepen op de maquette van de Reede van Texel!

Oktober is de laatste maand van dit jaar dat de ambachtslieden nog actief zijn op het buitenterrein van Museum Kaap Skil. Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn er wisselende demonstraties: van touwslaan tot nettenboeten en van spinnen tot smeden. In de herfstvakantie vertelt de jutter elke donderdag en vrijdag over zijn ontdekkingen op het strand. Ga ook mee met een rondleiding door de tentoonstelling!

Kijk in de agenda op de website van Museum Kaap Skil wanneer welke activiteit wordt aangeboden.