DE KOOG - Ontdek ons koude verleden in de warmte bij Ecomare! Er is, lekker binnen, van alles te doen in de kerstvakantie. Het thema is Doggerland. Er is jeugdtheater, een knutselactiviteit, een letterspeurtocht door het museum en er is een nieuwe tentoonstelling. In de opvang zie je pasgeboren zeehonden van dichtbij. Tijdens de zeehondenwachterspresentatie vertelt de dierverzorger wat er vooraf gaat aan het meenemen van een zeehond van het strand. Kijk in de agenda op de website voor het dagprogramma.


De nieuwe tentoonstelling Doggerland neemt de bezoeker van Ecomare mee naar het verre verleden. Het gebied dat we nu kennen als de Noordzee, was tot zo’n 10.000 jaar geleden een steppelandschap. In de ijstijden liepen er grote zoogdieren als de wolharige mammoet en steppewisent. De mensen leefden er van de jacht. In de tentoonstelling zijn hun prehistorische gereedschappen en gebruiksvoorwerpen te zien. Kinderen kunnen in een spel ontdekken hoe groot hun overlevingskans als prehistorische mens zou zijn. Een ander spel laat ze kijken als een archeoloog.

Op 3 en 4 januari komt Poppentheater Belletje Sterk naar Ecomare. In de speciale familievoorstelling Onder de golven maken we kennis met Krijn, een kind uit de steentijd. Hoe was het om tienduizend jaar geleden als kind in Doggerland te leven? Een vrolijke voorstelling voor alle leeftijden! De toegang is gratis voor bezoekers van Ecomare, wel even een gratis kaartje halen bij de entree. De voorstelling wordt beide dagen om 10, 11.45 en 13.30 uur gespeeld en duurt ongeveer 40 minuten.

Een deel van de fossielen van Doggerland zijn gevonden op het strand. Ook de stenen die je op het strand kunt vinden, stammen uit de ijstijden. Ze zijn met de gletsjers vanaf het noorden naar ons land gekomen. In de creahoek in het restaurant van Ecomare liggen een heleboel van dit soort stenen, waar kinderen hun eigen ‘fossiel’ van kunnen maken. Met verfstiften mogen ze er hun eigen draai aan geven.

Natuurlijk mag je het voeren van de zeehonden om 11 en 15.30 uur niet missen. Op 28 december en 2 en 5 januari geven de dierverzorgers om 13.30 uur een extra presentatie: over wat hun werk als zeehondenwachter inhoudt. Zelf ontdekkingen doen kan bij de strandvondstenkar en in het zeelab. Alle activiteiten staan in de agenda op de website. Plan je dag en neem uitgebreid de tijd voor een bezoek aan Ecomare!