OUDESCHILD - De kinderen van groep 5/6 van de Fonteinschool waren op donderdag 7 november op bezoek bij Museum Kaap Skil om hun eigen fototentoonstelling vorm te geven. De tentoonstelling is de afsluiting van een project over de VOC en Gouden Eeuw, waar ze vanaf het begin van het schooljaar aan hebben gewerkt.


Juf Lottie Lugtmeijer en de leerlingen hadden het museum gevraagd of hun foto's er een plek konden krijgen. De medewerkers vonden dit een geweldig idee. Het project legt een mooi verband tussen leren over de 17de eeuw, de vaste tentoonstellingen van het museum en de eigentijdse connectie die de kinderen hebben gelegd in foto's. Daarnaast is het een mooie kans om te laten zien dat musea ook laagdrempelig kunnen zijn en plek bieden voor lokale uitwisseling.

Als inspiratie voor hun portretten hebben de leerlingen naar kunst uit de zeventiende eeuw gekeken. In de schilderkunst van Rembrandt van Rijn ontdekten ze het spel van licht en donker en pasten deze techniek toe in hun eigen foto's. De kinderen bedachten ook welke kleding bij die tijd hoorde. Vergieten en theedoeken werden omgetoverd tot hoofddeksels en stofborstels en aluminiumfolie deden dienst als kraag. Het zijn prachtige portretten geworden waar de kinderen terecht heel trots op zijn. Wat ze het leukste vinden? Ze hebben het helemaal zelf gedaan!

Afgelopen donderdag was het tijd om het plan om te zetten in een ontwerp voor de tentoonstelling. De museummedewerkers gaven de klas een idee van wat er allemaal komt kijken bij het maken van een echte tentoonstelling en stonden klaar als vraagbaak. Met veel inzet en creativiteit gingen de kinderen aan de slag met als resultaat een ontwerp voor de ruimte, een poster en een echt communicatieplan.

De museummedewerkers gaan nu druk aan de slag om de ideeën uit te werken. Binnen twee weken moet de tentoonstelling staan, met een feestelijke opening op 22 november. De tentoonstelling is daarna voor iedereen te bewonderen in het graanpakhuis van Museum Kaap Skil en blijft tot het voorjaar staan. Het museum is gratis te bezoeken met zowel de Texelse als de landelijke museumkaart.