TEXEL - Het zal je gebeuren: tijdens een strandwandeling zie je opeens een ernstig verstrikte jan-van-gent zitten! Gelukkig wisten de mensen die dit gisteren bij Paal 22 overkwam wat ze moesten doen en belden ze Ecomare. Jan-van-genten hebben heel scherpe snavels waardoor het voor onervaren personen niet verantwoord is om ze op te pakken. Zelfs niet als hij helemaal gewikkeld zit in nylon vislijn, wat met deze vogel het geval was.

Toen de dierverzorgers van Ecomare op het strand aankwamen, zagen ze al snel dat het goed mis was. De vogel had een flinke vishaak vastzitten in zijn pootgewricht. De nylon vislijn die aan de haak vastzat, zat strak om de vogel heen gewikkeld. Deze hebben de dierverzorgers ter plekke losgesneden. De haak is in de opvang van Ecomare verwijderd.

De jan-van-gent mag in de opvang van Ecomare bijkomen van deze nare ervaring. Jan-van-genten zijn grote zeevogels die op open zee leven. Ze komen alleen aan land om te broeden, maar niet in Nederland. Ze kiezen daar rotskusten voor uit, bijvoorbeeld in Scandinavië en Groot-Brittannië. Als er in Nederland een jan-van-gent op het strand zit, is er eigenlijk altijd iets aan de hand met de vogel.