TEXEL - Van 19 tot en met 23 juni organiseert Dorian van Rijsselberghe de eerste editie van zijn eigen sport- en muziekfestival WAVES op Texel. Eén van de sportieve onderdelen van WAVES is de IFCA Foil Grand Prix. Bij deze toekomstige Olympische foil discipline vliegen de windsurfers met de plank letterlijk over, in plaats van door, het water. De inschrijving voor deze door de internationale bond erkende wedstrijdserie is inmiddels geopend. Uiteraard zal de tweevoudig Olympisch kampioen zelf ook deelnemen.

Foilen maakt alles leuker volgens Van Rijsselberghe
Festivaldirecteur Van Rijsselberghe, momenteel bezig aan het EK windsurfen in Palma de Mallorca op de traditionele RS:X plank, is duidelijk over de keuze om te foilen tijdens WAVES. Van Rijsselberghe: “Met de introductie van de foil vliegen we met de windsurfplank echt over het water en is het spelletje leuker dan ooit. Het spelletje is nog dynamischer, sneller en ook een stuk spectaculairder om te bekijken.

Nieuw olympische format op Texel
Tijdens de IFCA Foil Grand Prix op Texel zal er gevaren worden volgens het Windsurfing Pro Evolution Racing Format. In dit format, bedacht door Dorian zijn coach Aaron McIntosh en de Brit Nick Dempsey (zilver Rio 2016) wordt er in vier dagen tijd een 10-delige raceserie afgewerkt bestaande uit:
· 5 x classic windward/leeward races
· 2x point to point races
· 1x sprint race
· 1x time trial
· 1x landmarkrace: de legendarische Ronde om Texel

Combinatie met Ronde om Texel
“De Ronde om Texel is een iconische wedstrijd die voor iedere watersporter: zeiler of windsurfer op zijn bucket-list moet staan. Zelfs de internationale toppers kennen de Round Texel. Dat we als WAVES festival een samenwerking hebben gevonden en de Ronde ook hebben kunnen integreren in onze windsurfwedstrijd is fantastisch.” Aldus Van Rijsselberghe.

WAVES Festival
Buiten de Foil Grand Prix, kunnen festivalbezoekers zelf ook deelnemen aan verschillende sportonderdelen en -clinics. Naast het sportieve programma kent WAVES een volwaardige muzikale line-up. Hierdoor kunnen bezoekers na het actieve sporten of sport kijken ook genieten van live-optredens op het strand. Met The Dirty Daddies, Wulf, La Pegatina, RONDÉ, Splendid, EUT, Jeangu Macrooy zijn de eerste namen inmiddels bekend.

Van Rijsselberghe is naast initiatiefnemer ook festivaldirecteur. “We hebben een nieuw en uniek evenement ontwikkeld, waarbij we top watersport combineren met breedtesport, muziek en activiteiten voor echte buitenmensen.

WAVES 2019

Woensdag 19 t/m zondag 23 juni 2019. Met o.a.
SPORT: Grand Prix Foil Windsurfen, Ronde om Texel, Downwinder & freestyle kiten.
MUSIC: Wulf, RONDÉ, La Pegatina, Jeangu Macrooy, The Dirty Daddies, EUT, Splendid, Rilan & The Bombardiers, Kita Menari en vele anderen.
MORE: Surf-, kiteclinics, beachyoga en meer.

Kaarten voor WAVES zijn verkrijgbaar via www.wavesfestival.nl Hier is ook meer informatie vindbaar over WAVES en de IFCA WAVES Foil Grand Prix windsurfen