DE COCKSDORP - Een klein feestje op de vuurtoren: de 100.000ste bezoeker van dit jaar kwam binnen om de toren te beklimmen! Op het moment dat de familie Leek uit Volendam een kaartje wilde kopen, werden ze gefeliciteerd door Salko de Wolf. De vuurtorenmedewerker had bloemen en een toepasselijk cadeaupakketje voor deze mijlpaal-bezoekers.

De vuurtoren trekt al sinds de openstelling in 2009 veel bezoekers. Salko: “De vuurtoren verkoopt zichzelf. Het is gewoon hartstikke leuk dat je hem kunt beklimmen. Mensen vinden het verhaal van de oorlogsschade ook indrukwekkend; vooral dat het zo zichtbaar is als je tussen de twee wanden loopt. Dat de binnenkant met de gietijzeren vloeren en het trappenhuis nog authentiek is, maakt het alleen maar mooier.”

Salko en zijn collega’s genieten zelf ook nog steeds van het uitzicht: “Gisteren was het kraakhelder weer, toen hadden we zicht tot aan Harlingen aan toe. Met laagwater zie je de zandbanken mooi droogvallen en de zeehonden liggen. Ik raad mensen ook altijd aan om een verrekijker mee te nemen; dan zie je nog veel meer!”

De vuurtoren is tot 4 november nog dagelijks open, daarna gaan het winterschema in. De toren is dan op woensdag en in het weekend open, in de kerstvakantie en vanaf de voorjaarsvakantie dagelijks. Deze week wordt afgesloten met een bijzonder evenement: de avondopenstelling tijdens de Nacht van de Nacht. Salko: “De weersvoorspelling is vooralsnog gunstig. Hopen dat het zo blijft! Er wordt ook nog eens een meteorenregen verwacht deze week, dus misschien kunnen er zelfs allemaal wensen worden gedaan bij de vallende sterren.”

Vorig jaar bezochten 113.521 mensen de vuurtoren. Toen was de grens van honderdduizend bezoekers een of twee dagen eerder bereikt.