NOORD-HOLLAND - Het klimaat verandert en olie, gas en kolen raken langzaam op. Een volledige overstap naar duurzame energiebronnen is dan ook noodzakelijk.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want welke keuzes moet je maken? En kun je eigenlijk wel fatsoenlijk een biefstuk bakken zonder gas? Provincie Noord-Holland wil van jou weten hoe jij denkt over duurzame energie en de energietransitie. Praat mee op Jouw Noord-Holland.

Nieuwe energiebronnen

We weten dat op dit moment duurzame energiebronnen als windmolens, zonne-energie en waterkracht in nog geen 4% voorzien van de totale energiebehoefte van Noord-Holland. Dit kan veel meer zijn, maar wat betekent dit voor ons open landschap en onze woonomgeving?

Energiebesparing

Met energie besparen valt veel winst te halen. Het isoleren van bestaande woningen levert circa 20% besparing op. Dit vraagt echter om een voorinvestering en wie gaat dat betalen? De huizenbezitter? Of is een fonds, waar mensen de investeringen tegen laag tarief kunnen lenen, verstandiger?

Het kan ook anders. Het Haarlemmermeerse energiebedrijf Tegenstroom heeft geen winstoogmerk en plaatst gratis zonnepanelen op daken van huizen. De bewoner betaalt een vast bedrag per maand, dat lager ligt dan de marktwaarde van de stroom die de zonnepanelen opwekken. Zo bespaart de bewoner tientallen euro’s per jaar en wordt de energie duurzaam opgewekt.

Hoe wil jij dat Noord-Holland de overstap naar duurzame energiebronnen maakt? Praat mee op Jouw Noord-Holland.