TEXEL - Prachtig, indrukwekkend, imposant: superlatieven schieten tekort bij het zien van het skelet van de gewone vinvis bij Ecomare. Het 24 meter lange geraamte is afkomstig van het grootste dier dat ooit in Nederland aanspoelde. Ecomare biedt haar bezoekers vanaf nu de unieke mogelijkheid om ernaast te gaan staan en zich voor te stellen hoe ze de oceanen heeft doorkruist.

De afgelopen maand was preparateur Chris Walen voltijds aan het werk in het Zeeaquarium van Ecomare. Hij had de botten helemaal voorbereid, maar alsnog was het een monsterklus om het skelet in elkaar te zetten en aan het plafond te krijgen. Sommige botten wegen tientallen kilo’s, de schedel zelfs meer dan 600. Nu het af is heeft Ecomare er, letterlijk en figuurlijk, een attractie van formaat bij. Op een touchscreen bij het skelet is te zien wat er allemaal is gebeurd om tot dit fraaie resultaat te komen. Van het snijwerk op het strand tot het schoonmaken van de botten en het ophangen in Ecomare.

Het gereedkomen van het skelet is zaterdag 21 mei gevierd met een opening. Burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel verrichtte de openingshandeling. De burgemeester was als hoofdstrandvonder verantwoordelijk voor het kadaver toen het in augustus 2017 op het Texelse strand aanspoelde. De tentoonstelling van het skelet kon worden gerealiseerd dankzij bijdragen van bedrijven, fondsen en particulieren. Zij waren dan ook uitgenodigd om de opening bij te wonen, net als de vele vrijwilligers die hebben geholpen bij de opbouw in Ecomare.

Gewone vinvissen zijn de op één na grootste walvissen die er bestaan; alleen de blauwe vinvis is groter. De potvis en bultrug in de Walviszaal van Ecomare zijn er kleintjes bij! De vinvis die nu bij Ecomare te zien is, was een vrouwtje. Ecomare streeft ernaar mensen te waarde van de ons omringende natuur te laten beleven en inzien. Het indrukwekkende skelet van de vinvis kan hier zeker aan bijdragen.