TEXEL - Vandaag, Valentijnsdag, konden drie zeehonden uit de opvang van Ecomare terug naar zee. Drie willekeurig uitgekozen stellen die ’s ochtends op bezoek waren bij Ecomare, hadden geluk: zij mochten de dieren hun vrijheid teruggeven. De verrassing werd enorm gewaardeerd!

Er gaan altijd wel genodigden mee als er zeehonden terug naar zee worden gebracht. Het zijn dan bijvoorbeeld mensen die de zeehond geadopteerd hebben, fotografen of mensen die het met een actie hebben gewonnen. Deze dag ging het om zeehonden die niet geadopteerd waren. Omdat het 14 februari was, is besloten er een speciale Valentijnsactie van te maken.

Het moment van het terug naar zee brengen wordt altijd geheim gehouden, om grote drukte op het strand te voorkomen. De actie kon dus niet aangekondigd worden; dan zou immers bekend worden dat er deze middag zeehonden naar zee gingen. Daarom zijn er na de voerpresentatie van 11 uur drie willekeurige mensen aangesproken, met de uitnodiging om mee te gaan.

De zeehonden Dancer, Pepernoot en Jasmijn bobberden volledig hersteld en op een goed gewicht vol vertrouwen de zee in. Het waren alle drie gewone zeehonden die in hun eerste levensjaar in de problemen waren gekomen. Pepernoot had het lastigste opvangtraject: hij kwam op 19 november in de opvang en deed er weken over om weer zelf te gaan eten. Terwijl hij voor hij ziek werd, gewoon zijn eigen kostje bij elkaar moet hebben gevangen in zee!

De drie zeehonden werden ’s ochtends nog gewogen en zaten rond of boven de dertig kilo. Een prima gewicht met voldoende vetreserves. De opvang van Ecomare is nog steeds behoorlijk vol, met zowel gewone als grijze zeehonden. De komende tijd gaan er meer zeehonden terug naar zee, maar voorlopig zijn de verblijven nog lang niet leeg.