TEXEL - Zeekanoërs Karien Blankenburgh en Hans van Garderen waren behoorlijk verbaasd toen ze gisteravond een jonge zeehond aan een boei zagen hangen. De pup leek een plek op het droge te zoeken om te rusten, maar er was geen zandbank in de omgeving. Karien en Hans observeerden het dier een tijdje en kwamen tot de conclusie dat dit niet vanzelf goed zou komen. Daarop volgde een heroïsche reddingsactie!

Karien Blankenburgh: “Toen ik richting de zeehond voer, kwam hij naar mij toe zwemmen. Ik kon hem zo uit het water scheppen. Hans heeft mij aan de zijkant gestabiliseerd, zodat ik de pup aan de andere kant kon pakken en op mijn spatzeil leggen.” Karien heeft in het verleden als dierverzorger bij Ecomare gewerkt, dus het was voor haar niet voor het eerst dat ze een zeehond in haar handen had. Maar niet eerder was het onder zulke omstandigheden.

Toen de zeehond eenmaal in de kano leg, belde Karien met Ecomare. Na overleg met de dienstdoende dierverzorger werd besloten de pup aan land te brengen bij de IJzeren Kaap. Dat was nog zo’n 4 km varen. Tijdens de tocht lag de pup te slapen in de boot; hij was helemaal uitgeput! De dierverzorger beoordeelde hem vervolgens dan ook als hulpbehoevend. De pup was erg mager, had bloed bij de bek en was doodop. Hij is daarop naar de zeehondenopvang van Ecomare gebracht.

Het is in dit geval goed geweest dat de pup is meegenomen. Karien en Hans hebben de situatie eerst intensief beoordeeld en alle mogelijke voor- en nadelen zorgvuldig overwogen. Bovendien hebben ze overlegd met de dierverzorger van Ecomare voor ze hem daadwerkelijk meenamen. Niemand wil een pup onnodig uit de natuur halen, tenslotte. In principe is het advies altijd: blijf op ruime afstand van een pup en bel, als je denkt dat er reden is tot zorg, met het betreffende opvangcentrum. Op Texel is dat Ecomare. Als de professionals inschatten dat het dier niet in nood is, zullen ze hem laten liggen en 24 uur observeren.

Eenmaal in de opvang bleek de pup een mannetje te zijn en 8,1 kilo te wegen. Hij had nog een stuk van de navelstreng, dus hij zal nog geen week oud zijn. Het is de vierde jonge gewone zeehond in de opvang van Ecomare op het moment. Allevier worden ze nog binnen, in de quarantaine verzorgd.