TEXEL - De geboren en getogen Oudeschilder Cees Hoogerheide vond dat een boekje over de geschiedenis van molen De Traanroeier niet mocht ontbreken. Na gedegen uitzoek- en verzamelwerk heeft hij een fraai overzicht samengesteld, waarin wetenswaardigheden en feiten over de molen worden afgewisseld met krantenartikelen en foto’s. Leuk om te hebben of cadeau te doen!

De Traanroeier staat sinds 1902 in Oudeschild, maar stamt uit 1727. Nadat hij bijna twee eeuwen als pelmolen in Zaandam had dienstgedaan, is hij afgebroken en naar Texel verplaatst. Hier werd er graan mee gemalen. De molen was oorspronkelijk met riet bedekt, maar werd in Oudeschild bekleed met houten planken en rubberoïd. In 1960 werd dit weer vervangen door riet, wat onlangs is vernieuwd. Dit soort wetenswaardigheden zijn te vinden in het boekje van Hoogerheide.

Het boekje bevat naast historische feiten ook informatie over onder meer de werking van een graan- en pelmolen, uitleg van de molentaal, een molen-abc en molenspreekwoorden. Ook zijn de eigenaren en molenaars tot op heden erin te vinden. Brieven, uitnodigingen, contracten en krantenknipsels maken het overzicht compleet. De oude krantenknipsels zullen menigeen nostalgische gevoelens bezorgen. Vooral de foto’s van Oudeschild in vroeger tijden en de huidige molenaars in hun jonge jaren laten zien dat er veel veranderd is. Met De Traanroeier als vast gegeven achter de dijk. Een molen die ooit bijna werd opgegeven en dankzij de inspanningen van het dorp behouden is gebleven.

Het boekje De korenmolen “De Traanroeier” te Oudeschild op Texel is voor € 12,50 te koop in de winkels van Museum Kaap Skil en Ecomare. Ook leuk als decembergeschenk!