DE KOOG - Tot grote verrassing van de dierverzorgers van Ecomare waren ze onlangs getuige van een geboortegolf. Een opgevangen egel begon voor hun ogen opeens te werpen, een unieke gebeurtenis! Van de zeven piepkleine egels is er eentje overleden, maar de andere zes doen het prima. Gelukkig is de moederegel kerngezond en kunnen de kleintjes gewoon bij haar drinken. De hoogzwangere moeder belandde in de opvang doordat ze klem zat in een hek. Nu zal ze voorlopig moeten blijven met haar kroost.


Als een egel zich probeert te wringen door een raster waar hij niet doorheen past, komt hij makkelijk klem te zitten. De stekels werken namelijk wel mee als het dier naar voren beweegt, maar in zijn achteruit blijven de stekels haken. Toen de dierverzorgers van Ecomare onlangs bij een egel werden geroepen die klem zat in een hek, zat er dan ook niks anders op dan een spijl van het hek los te knippen om het dier te bevrijden. Voor de zekerheid werd de egel voor controle meegenomen naar de opvang.

In de opvang bleek de egel een gezond vrouwtje te zijn. Ze zou dan ook snel weer worden uitgezet in een geschikt gebied, maar toe begon ze opeens te werpen. Aangezien niet bekend is of en waar ze een geschikte verblijfplaats heeft, zit Ecomare voorlopig aan dit egelgezin vast. Buiten vrijlaten zou het doodsvonnis voor de kleine egeltjes betekenen. Het is sowieso ontzettend laat in het jaar om nu nog een nest te krijgen, dus mogelijk is deze toevallige gebeurtenis de redding van de jongen.

De dierverzorgers laten het prille gezin zoveel mogelijk met rust. De eerste week waren de kleine egeltjes nog heel kwetsbaar, maar ze ontwikkelen zich snel. Hun stekeltjes zijn uitgehard en naar verwachting gaan hun oogjes ook binnenkort open. De egels zullen in een opvangcentrum moeten overwinteren. Hoe lang ze bij Ecomare blijven is nog niet bekend. Waarschijnlijk worden ze ergens de komende maanden overgeplaatst naar een ander opvangcentrum. Ecomare verzorgt in principe namelijk alleen de eerste opvang voor kleine zoogdieren die op Texel worden gevonden.