OUDESCHILD - Museum Kaap Skil straalt je van verre tegemoet in Oudeschild! Het museum is binnen en buiten feestelijk verlicht. Over feest gesproken: wij zouden de prachtige zijden 17e-eeuwse Jurk uit het Palmhoutwrak in deze tijd omschrijven als een superluxe feestjurk. We weten echter nog steeds niet van wie de jurk was of bij welke gelegenheid deze gedragen werd. De Jurk staat centraal in de vakantieactiviteiten. Ontdek bijvoorbeeld hoe je zo'n jurk aantrok tijdens de activiteit 'Passen en weten' op 28 december en 4 januari. Of kleur en knutsel je eigen jurk voor de papieren paspop.


In de 17e eeuw was het aankleden van een rijke dame geen sinecure. Zij deed dat ook niet zelf; haar dienstmaagd zorgde ervoor dat ze er tiptop uitzag. Het kostuum bestond uit meerdere lagen en onderdelen, die een voor een, met veel zorg, werden aangetrokken. Museum Kaap Skil beschikt over een nagemaakte versie van de beroemde zijden jurk uit het Palmhoutwrak, inclusief onderrokken en losse onderdelen. Deze wordt gebruikt bij de activiteit 'Passen en weten'.

'Passen en weten' vindt plaats op 28 december en 4 januari. Het begint beide dagen om 14 uur met een kijkje bij De Jurk. Daarna gaat het programma verder in de Museumstudio. Voor het aankleden wordt een paspop gebruikt, tenzij een vrijwilliger met maat 38 zich aanbiedt. Terwijl de onderrokken een voor een aangaan, worden er verhalen verteld over het leven in de 17e eeuw. Voor kinderen is er een speciale selfie-jurk, die eenvoudig met klittenband vast te maken is. Op de foto als een 17e-eeuwse dame! Dit programma heeft een beperkte geroepsgrootte, aanmelden kan op de dag zelf bij de receptie van het museum.

Op 23 december kunnen bezoekers van Museum Kaap Skil genieten van een kerstconcert in het Museumcafé. De zangeressen Lauri Brons, Manon Schooneman en Fleur Kuip worden hierbij begeleid door pianiste Elisabeth Waverijn. Om 14 en 15 uur brengen ze gedurende ongeveer een half uur een variatie aan meerstemmige liedjes, solo's en duetten ten gehore.

De hele kerstvakantie kunnen kinderen zelf aan de slag door een papieren paspop aan te kleden met zelfgekleurde, 17e-eeuwse kledingstukken. Bij de receptie is hiervoor een knutselkleurplaat verkrijgbaar. In het Museumcafé liggen kleurtjes klaar. Na afloop van 'Passen en weten' kan er in de Museumstudio ook geknutseld worden met de papieren paspoppen. Op 28 december en 4 januari kun je tussen 14.45 en 15.30 binnenlopen om met stof de kledingstukken te beplakken. Kleed je dame of heer naar eigen inzicht!

Regelmatig geven vrijwilligers rondleidingen door de tentoonstellingen Wereldreis en Palmhoutwrak. Een mooie kans om meer te weten te komen én meer te zien. De data en tijden zijn te vinden in de agenda op de website. Mis het niet!