DE KOOG - De zeehondenpup die afgelopen donderdag bij Ecomare is binnengekomen, sterkt langzaam maar zeker aan. De te vroeg geboren zeehond heeft veel extra zorg nodig en de vraag is of het dier kan overleven. Voor Ecomare is het de derde prematuur geboren zeehondenpup binnen één week die is binnengebracht. "Het verbaast ons, maar het is nog niet verontrustend."

Zeehondencentrum Ecomare kreeg vorige week donderdagavond voor de derde keer binnen een week een melding binnen over een aangespoeld zeehondenjong. Het jong leefde nog en lag op het strandje bij De Schorren. Aan zijn pluizige witte vacht te zien, bleek het een te vroeg geboren pup te zijn. Normaal gesproken verliezen gewone zeehonden deze vacht voor de geboorte en komen ze met een korte stugge vacht ter wereld.

Het jong is een vrouwtje en woog bij binnenkomst 7,8 kilo. Het blijft nog behoorlijk spannend of ze het gaat redden. Omdat ze nog zo klein is, krijgt de pup vijf keer per dag een kleine hoeveelheid zalmpap en een keer extra vocht. Naarmate het dier groeit zal ze steeds iets meer krijgen.

Verbaasd
Volgens Ecomare gebeurt het eigenlijk elk jaar wel dat er zeehonden te vroeg worden geboren. "Wij zijn ook wel een beetje verbaasd over het aantal, maar we denken niet dat we ons nu zorgen moeten gaan maken. Vooralsnog gaan we ervan uit dat het binnen de normale variatie valt."

De pup ligt onder een warmtelamp op de verwarmde vloer van de quarantaine. Wel voor het raam, zodat ze zichtbaar is voor bezoekers van Ecomare. De dierverzorgers laten haar twee keer per dag kort zwemmen in een bak lauwwarm water. Om te voorkomen dat de jonge zeehond te koud wordt, drogen de verzorgers haar in ieder geval na afloop van het zwemmen voorzichtig af.