DE KOOG - De zeehondenopvang van Ecomare was sinds 6 juni leeg, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Op zaterdag 24 juni belandden twee pasgeboren gewone zeehonden in de opvang. Het zijn allebei vrouwtjes, ze zijn Abby en Bo genoemd. Zondag kregen ze gezelschap van een mannelijke pup, Liam. Op de een of andere manier hebben de pups het contact met hun moeder verloren, terwijl ze nog wel afhankelijk zijn van moedermelk.

Bo en Abby waren op donderdag gemeld bij Ecomare, Liam op zaterdag. Conform het Zeehondenprotocol hebben de dierverzorgers van Ecomare ze ter plekke gewogen en een markering met verf gegeven. Zo blijven ze een tijdlang individueel herkenbaar. Het Zeehondenprotocol schrijft een observatieperiode van 24 uur voor. In deze periode kan gekeken worden of de moeder nog voor het jong zorgt.

De pups bleken alle drie bij controle te zijn afgevallen. Dat is een teken dat ze niet gezoogd worden en er dus geen moeder meer voor ze zorgt. Omdat ze nog veel te jong zijn om het alleen te redden, zijn ze meegenomen naar de opvang. Ze krijgen de eerste tijd zalmpap, ter vervanging van zeehondenmelk. Ze worden voorlopig nog binnen verzorgd en zijn door de ramen te bekijken.

Een pasgeboren zeehond die in de opvang belandt, wordt daar 2-3 maanden verzorgd. Omdat hier aanzienlijke kosten mee zijn gemoeid, biedt Ecomare de pups ter adoptie aan. Abby is al geadopteerd, Bo kan collectief geadopteerd worden. Aan een collectieve adoptie kunnen maximaal 100 mensen meedoen, voor eenmalig € 60,-. De adoptanten krijgen wekelijks foto's, filmpjes en updates van Bo, tot het moment dat zij teruggaat naar zee. Op de website van Ecomare is hier meer informatie over te vinden: ecomare.nl/adopteereenpup.