TEXEL - De eerste grijze zeehond van het seizoen is in de opvang van Ecomare beland. Hij is zijn witte geboortevacht al kwijt; hij is dus meer dan een maand oud en niet meer afhankelijk van moedermelk.

De zeehond lag op het strand bij Paal 9 en had een groene vlek op zijn vacht. Dat betekent dat hij eerder gezien is op Vlieland, waar de zeehondenwachters van de opvang in Pieterburen hem in de gaten wilden houden. Op Vlieland worden zeehonden met groene verf gemarkeerd. Opvang was op dat moment niet nodig en dan wordt een dier ter plekke geobserveerd.


Blijkbaar is de zeehond vanaf Vlieland naar Texel gezwommen en hier weer aan land gekomen. Helaas was zijn toestand inmiddels wel dusdanig dat hij moest worden opgevangen. Hij heeft een dikke bult in zijn nek, lichte verwondingen aan zijn achterflipper en is mager. Hij wordt momenteel verzorgd in de Vogelopvang, omdat in beide zeehondenquarantaines nog gewone zeehonden liggen.

Het geboorteseizoen in de Waddenzee is weer losgebarsten. De grijze zeehonden krijgen hun pups op de zandbanken en zogen ze daar ook. De jongen blijven de eerste paar weken van hun leven op het droge liggen. De moeder laat het jong tot wel acht uur alleen. Om de dieren rust te gunnen en de moeders niet af te schrikken, is afstand houden van het grootste belang. Zie je een zeehond op het strand liggen, ga er dan niet heen en lijn je hond aan. Maak je je zorgen, bel dan de locatie van het dier door naar Ecomare (0222-317741). De dierverzorgers komen de situatie dan ter plekke beoordelen.