DE KOOG - Een zilvermeeuw die kopje onder is gegaan in het frituurvet, zoiets hadden de dierverzorgers van Ecomare niet eerder meegemaakt. De meeuw was er erbarmelijk aan toe: het vet bedekte zijn hele lichaam, letterlijk van top tot teen. Hij werd in het centrum van Den Burg op straat gevonden. Hoe het ongeval kon plaatsvinden is onbekend.


De meeuw moet ergens een openstaande frituur of ton met frituurolie hebben gevonden. Misschien wou hij ervan eten, gleed uit en ging kopje onder? Het is heel waarschijnlijk dat iemand hem uit het vet heeft gehaald, want het lijkt welhaast onmogelijk dat hij er zelfstandig uit kan zijn gekomen. De ware toedracht van de gebeurtenis is echter niet bekend.

Normaal gesproken worden olieslachtoffers eerst 48 uur gestabiliseerd voor ze worden gewassen. Dat zijn dan in de regel zeevogels zoals zeekoeten en alken, die op zee in een olievlek terecht zijn gekomen. Deze meeuw zat echter zo onder het vet, dat hij meteen onder handen is genomen. Met veel warm sop hebben de dierverzorgers van Ecomare het ergste vet uit zijn veren gewassen. Omdat het wassen met zijn tweeën gebeurt en de dierverzorgers daarbij niet de vereiste 1,5 meter afstand kunnen houden, deden ze het met mondkapjes voor.

Dierverzorger Rowanne Huisman: “Tijdens het wassen was al duidelijk dat we niet alle vet eraf kregen. We hebben het meeste weten te verwijderen, maar als hij het redt zullen we hem nog een keer moeten wassen. We gaan hem nu eerst twee dagen stabiliseren, onder andere door hem ORS te geven en vis aan te bieden. Daarna kijken we naar zijn bloedbeeld om te beoordelen of hij fysiek in staat is een nieuwe uitgebreide wasbeurt te ondergaan.” ORS is een oplossing van mineralen en zouten die de vochtbalans helpen herstellen. De dierverzorgers geven dit via een sonde aan de vogel. De meeuw mag nu eerst in een speciaal drooghok opdrogen en bijkomen van zijn avontuur.