TEXEL - Zaterdag 29 juni is de Dag van het Wad. Dit jaar met een extra feestelijk tintje, want het is tien jaar geleden dat de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed werd uitgeroepen. Ecomare viert de dag met extra activiteiten en wadexcursies.

Wadexcursies zijn een uitgelezen manier om kennis te maken met het wad en alles wat erin en erop leeft. Met een wadgreep haalt de gids de dieren uit het slik. Het gevoel, de geur en de weidsheid van het wad maken altijd diepe indruk op de deelnemers. Op de Dag van het Wad besteedt de gids extra aandacht aan de Werelderfgoedstatus en krijgen kinderen een Waddenpaspoort. Bovendien ontvangen de deelnemers een kortingskaartje voor een bezoek aan Ecomare. Er zijn zowel op zaterdag als op zondag wadexcursies.

Ook in Ecomare is aandacht voor het leven op en in het wad. Op 29 juni toont NIOZ-onderzoeker Rob Witbaard ‘s middags beestjes uit het wad in het museum. In kleine aquaria en onder de microscoop kunnen de dieren bekeken worden. In het inloopatelier is er vanaf 12 uur een creatieve activiteit: zeebeestjes maken van stof.

De nieuwe tentoonstelling Biofilm bij Ecomare sluit mooi aan bij de Dag van het Wad. Wij mensen zijn geneigd vooral aandacht te hebben voor wat met het blote oog zichtbaar is: zeehonden, vogels, krabben, schelpen. Maar in het wad leven vooral heel veel organismen die zonder microscoop niet zichtbaar zijn. Deze minuscule dieren en planten spelen een essentiële rol in de voedselkringloop van het wad. In Biofilm krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Op grote schermen en afbeeldingen zijn deze ‘kleine helden van het wad’ te bewonderen.