DE KOOG - Je ruikt het al als je bovenaan de trap staat: in het Zeeaquarium van Ecomare ligt sinds deze week de schedel van een gewone vinvis! Hij is afkomstig van de 18-meter lange walvis die in 2017 op Texel aanspoelde. Afgelopen dinsdag is hij in delen naar beneden getakeld en vervolgens door preparateur Chris Walen in elkaar gezet. Op donderdag 8 juli werd het imposante geheel van bijna 6 meter onthuld. Dit vormde tegelijk de aftrap voor een sponsoractie voor het skelet.


De botten van de vier jaar geleden aangespoelde vinvis lagen tot nu toe bij de preparateur in Friesland. Nu besloten is het skelet een plek te geven in het Zeeaquarium van Ecomare, kunnen ze eindelijk terugkomen. De schedel is het eerste deel dat naar Ecomare is gehaald. De preparateur gaat de rest van het skelet in zes delen in elkaar zetten, zodat ze vervoerbaar blijven. Naar verwachting zullen deze delen tegen het einde van dit jaar naar Texel komen, waarna het skelet in elkaar gezet en opgehangen zal worden in het ondergrondse Zeeaquarium.

Met het hele proces is veel geld gemoeid. Daarom is Ecomare een sponsoractie voor het vinvisskelet gestart. Onder het motto 'Help mee deze puzzel in elkaar te zetten', wordt het publiek gevraagd de opbouw te steunen door een bot naar keuze te sponsoren. Een balein sponsoren kost € 10,-, botten zijn, afhankelijk van het formaat, vanaf € 50,- te kiezen. Als dank krijgt de sponsor een certificaat met informatie over het specifieke, gekozen bot en algemene informatie over de gewone vinvis. Mensen die het skelet met minimaal € 50,- sponsoren worden bovendien uitgenodigd voor de opening als het skelet daadwerkelijk in het Zeeaquarium hangt.

Pierre Bonnet, bioloog en conservator van Ecomare en vanaf het begin betrokken bij de berging van het skelet, kijkt erg uit naar het moment dat het skelet in volle glorie te zien zal zijn: "Als je die enorme schedel ziet, kun je je misschien een beetje voorstellen hoe gigantisch het skelet is. Het wordt echt heel spectaculair als hij straks met zijn volle 18 meter in het Zeeaquarium te zien is."