TEXEL - Gisteren arriveerde bij Ecomare een zieke jonge zeehond die in Petten was gevonden. Normaal gesproken vangt Ecomare alleen zeehonden op die op Texel worden gevonden, maar vanwege een coronabesmetting bij het Zeehondencentrum in Pieterburen gaan tijdelijk de zeehonden die in de kop van Noord-Holland worden gevonden naar Ecomare.

Bij Zeehondencentrum Pieterburen is een vrijwilliger positief getest op het Covid-19. Het centrum is nu tijdelijk gesloten en veel medewerkers zitten in quarantaine. Hierdoor zijn er in Pieterburen veel minder dierverzorgers om voor de zeehonden te zorgen. Vandaar dat zeehonden die nu worden gevonden en opvang behoeven, in deze periode niet naar Pieterburen gaan. De dieren die in de kop van Noord-Holland worden gevonden gaan naar Ecomare, de andere naar A Seal in Stellendam.

De meldingen van hulpbehoevende zeehonden die buiten Texel gevonden worden, blijven wel via Pieterburen lopen. Pieterburen heeft een heel netwerk van mensen die kunnen beoordelen of een zeehond inderdaad opgevangen moet worden. Deze zogenaamde zeehondenwachters gaan op de meldingen af. Moet de zeehond naar een opvangcentrum, dan regelen zij het transport. In het geval van een zeehond uit de Noordkop brengen zij hem naar de veerboot en haalt een dierverzorger van Ecomare hem in Den Helder op.

De zeehond uit Petten is Sashimi genoemd. Het is een jonge vrouwelijke gewone zeehond, die deze zomer is geboren en al gespeend is. Ze was erg ziek toen ze aankwam: ze had hoge koorts, een dikke bek en achterflippers en heel weinig spiermassa. De dierenarts heeft haar antibiotica gegeven, waarvan ze lijkt op te knappen. Het is nog te vroeg om te zeggen of ze het gaat redden.